mediation & conflictmanagement

Pellis, A., Duineveld, M., De Vries, J., & Kil, A. J. (2019). Heet en niet te blussen. Conflicten als performatieve communicatie systemen, een Luhmaniaans perspectief. Tijdschrift voor Communicatiewetenschap, 47(2).

De mediator, lui, dom en dakloos? (1999)

Het oorspronkelijke artikel uit 1999 met twee thema's: het concept Lui, Dom en Dakloos en MCI Stijlindex voor mediators

Lui, Dom en Dakloos anno 2018 (2018)

Is dit concept uit 1999 toe aan een nuancering en een positionering....?

De mediator als professional of de professional als mediator (2009)

Kan de mediator gezien worden als een professional , is mediation een professie, of zijn er professionals die mediation erbij doen?

Een Procesmodel Mediation (2007)

Een poging tot conceptuele integratie van Mediationstrategieën, Besluitvormingsmodellen en Beslisgedrag

Piramides en IJsbergen (2000)

Over de Communicatiepiramide: een communicatiemodel voor mediation op basis van drie perspectieven: inhoud, procedure en emotie, en de Conflictpiramide van Cloke & Goldsmith

Echtscheiding en verwerken: psychologische processen (2000)

De rouwfase-benadering Kübler Ross en Tesmer, oorzaken van vertraging in rouwverwerking, de rol van passage riten, en de rouwtaken-benadering van Word, en diagnostiek van pathologische rouwverwerking

De constructie van de gelijkmachtigheid (2000)

Mediation is ook: de constructie van de gelijkmatigheid! Over machtsverschillen in de mediation. Over de de mediator als machtsfactor, machtsbalans en pogingen tot verstoring en herstel daarvan, de meer- en de minder-machtige, (vuistregels voor het werken met) advocaten en adviseurs - en hun rollen - bij de mediation en het effect daarvan op de machtsbalans. Conceptuele verband tussen het denken over macht van Mastenbroek, Mulder, Lammers en Bos.

Zorgen en Vechten (2000)

Over het concept van de Drie Zorgvragen, ruziegedrag en ruziepatronen, anatomie van het gevecht en sturing op de stappen en The Law of Requisite Variety op mediation: chaos regelen met chaos?

Mediation: Leren in plaats van vechten (1999)

Het mediationproces is een verbijzondering van gespreksvoering. Een paar bruikbare gesprekstechnieken in het licht

Mediation: conflictspiraal aan de hand van het MEKOG-model, machtsverschillen en criteria voor een succesvolle mediation (1999)

Over mediation in verschillende culturen, introductie van het MEKOG-model als basis om een conflictspiraal te begrijpen, machtsverschillen aan de hand van het model van Mauk Mulder en enkele criteria voor een succesvolle mediation

much more to come ...